Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Springer Nature Dergilerinde Makale İşlem Bedeli Ödemeden Makale Yayınlayabilirsiniz.

Springer Nature Dergilerinde Makale İşlem Bedeli Ödemeden Makale Yayınlayabilirsiniz.

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Springer Nature anlaşması, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.

Bu kapsamda EKUAL Üyesi kurumların yazarlarının, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır.  Sorumlu yazarı EKUAL Üyesi olan, kapsam içindeki Springer Nature hibrit dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınların, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Yıllık AE makale yayımlama kotasının bitmesi durumunda, ilgili yayının yazarı, makalesini AE olarak yayımlatmak isterse APC ücretini kendisinin ya da fon sağlayıcı kurumunun ödemesi gerekecektir. 

Anlaşma şartlarına göre, kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesine (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) erişmek için tıklayınız.

01.07.2024 tarihinde JCR’da yayınlanacak Q1/Q2 listesi 31.12.2025’e kadar geçerli olacaktır.

Söz konusu dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır. Makale başvurusu yaparken, kurumsal e-postaların kullanılması AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısından önemlidir.

Daha detaylı bilgi için ücretsiz açık erişim yayınlamayla ilgili olarak planlanan webinarlara kayıt olabilirsiniz.

 

Ekler

Yazar Rehberi.pdf